Andrzej Sapkowski „Raganiaus“ ciklo knygos

Kadangi žmonės vis atranda šį autorių ir knygas, ar per pažįstamus, ar žaisdami žaidimus, ar, neabejotina, dar daugiau atranda pasirodžius „Netflix“ serialui „The Witcher“, labai dažnas klausimas: tai KOKIA ciklo knygų seka?

Atsakymas į šį klausimą paprastas arba sudėtingas. Pradėkime nuo paprastos kanoninės sekos: ji prasideda dviem apsakymų rinkiniais ir tęsiasi „Saga apie Geraltą ir Ciri“ – 5 romanais, iš viso – 7 knygos.

1 knyga Paskutinis noras (1 ir 2 knygos „Eridano“ leidime buvo išleistos viename tome, pavadintame „Raganius„, „Alma littera“ leidime jos atskirtos)

2 knyga: Likimo kalavijas (1 ir 2 knygos „Eridano“ leidime buvo išleistos viename tome, pavadintame „Raganius„, „Alma littera“ leidime jos atskirtos. „Likimo kalavijas“ taip pat 1997 m. buvo išleistas „Dagono“ leidykloje)

3 knyga Elfų kraujas (romanų ciklo pradžia, išleista ir Eridano, ir Alma litteros)

4 knyga Paniekos metas (išleista ir Eridano, ir Alma litteros)

5 knyga Krikštas ugnimi (išleista ir Eridano, ir Alma litteros)

6 knyga Kregždės bokštas (išleista ir Eridano, ir Alma litteros)

7 knyga Ežero valdovė (išleista ir Eridano, ir Alma litteros)

Paskutinė knyga, jau 8, kuri pasirodė prieš keletą metų „Audrų sezonas“ (lietuviškai dar neišleista) veiksmu įsiterpia tarp 1 knygos apsakymų, bet nieko labai svarbaus ciklui neprideda. Todėl nerekomenduoju pradėti skaityti nuo „Audrų sezono“, jis labiau lieka kaip malonus sugrįžimas į Raganiaus pasaulį.

Beje, dar sugrįžti į Raganiaus pasaulį galima dviem apsakymais: „Kažkas baigiasi, kažkas prasideda“ (lietuviškai nėra) bei pačiu ankstyviausiu – „Kelias negrįžti“ (arba „Kelias, kuriuo negrįžtama“) (lietuviškai seniai seniai publikuotas žurnale „Fantastika ir detektyvai“, tad, galima sakyti, irgi rasti beveik neįmanoma).

Taip pat pirmojo apsakymo pasirodymo proga Sapwkowskio leidykla SuperNOWA išleido kitų autorių apsakymų antologiją Raganiaus pasaulyje „SZPONY I KŁY“ („Nagai ir iltys“). Atsliepimai neblogi. Kol kas galima perskaityti lenkiškai arba jau yra ir rusiškas vertimas.

Na, bet jeigu atsiras (o tokių visada atsiranda), norinčių kuo tikslesnės chronologijos, tai tada tiesiog kniskitės internete ir dėliokitės 🙂

Įrašas paskelbtas temoje Knygos, Literatūra, tinklaraštis. Išsisaugokite pastovią nuorodą.