Archyvas 2015: Jamesas ir Spectre’as

Po pirmųjų atsiliepimų apie “Spectre” aš tikėjausi blogiausio – antrojo “Quantum of Solace”, kuris tik ką stebėtinai sėkmingai perkrautą Bondianą blokštelėjo žemyn. Ir, keista, “QS” nebuvo nieko blogo, visi reikalingi ingredientai vietoje (na, blogiukas gal nelabai įspūdingas), bet filmas tiesiog “neveikė”, nepagavo. Juk Bondo filmus matuoti labai paprasta: jeigu tu atsisėdi į kino teatro kėdę ir nė karto nepažiūri į laikrodį, ypač šiais išmaniųjų persekiojimo laikais, vadinasi, filmas geras. Paskui jau gali pradėti peikti siužetą, dialogus, vaidybą, bet žiūrėdamas to beveik nejauti. Tad – iš karto sakau – naujasis “Sp” egzaminą išlaiko. Ne, tai nėra didingas “Skyfall”, kuris irgi ne visiems patiko, bet tai ir nėra “QS” duobė.

Bet, būkime ištikimi tautiniam charakteriui, kas gi naujame tome blogai? Siužetas trūkinėja per siūles, Monica Belucci gundo nepadoriai trumpai, maksiblogietis nespėja pakankamai pribloguoti, maždaug 20 minučių per daug trukmės (Back to London nelabai reikėjo), numušti sraigtasparnį Waltheriu-PPK? Oi, gerai, kad pasaka, bet ar ne per daug? Tačiau, mano galva, didžiausias filmo trūkumas – tai užvedus tiek daug žadantį šalutinį siužeto posūkį, kai susitinka – dėmesio – Voldemortas (Ralphas Fiennesas) ir Moriartis (Andrew Scottas) jį taip vangiai išrišti, tiksliau – numuilinti. Čia, drauge Semai Mendesai, kaip atvažiuoti poilsiauti į Druskininkus nemokamai, ir sužinoti, kad STT jau užantspaudavo patalpas. Visgi, mes visi žinome, ką reiškia “C”, ir tai tikrai nėra “Careless”. ] Beje, ir Moriartis čia niekuo nesiskiria nuo Sherlocko, ir tai nuvilia. Įvadinė daina – jeigu nebūtų titrų… Kas tas Sam Smith?

Kas gerai? Pirmiausia, man patiko filmo tempas. Ir tas tempas kažkuo primena senąją Bondianą, Connery laikus: veiksmas – tai veiksmas, bet kai atokvėpis, jis vyniojamas ramiai, su dėmesiu detalėms ir pan. Taip pat yra keletas malonių aiškių nuorodų į Connery laikus – kad ir muštynės traukinyje, bet taip pat yra ir apgaulė – jau, rodos, bus ne kartą matytas siužetas – kova lyno kelyje (čia paprastai susitikdavo Rogeris Mooras ir Jaws), bet – ajajaj – nenutiko. Šviesiaplaukė – žydraakė bestija Danielis Craigas – gerai, vaidmenį jis pabalnojęs patikimai, jis tiek tikroviškas, kiek gali būti tikroviška pasaka. Christopheris Waltzas kaip naujasis Dr. Blogis – nejaučiu šiam aktoriui jokių sentimentų, bet blogietis jis šiuolaikiškas ir ką jis gali turbūt pamatysime naujoje dalyje. Manyčiau, vien dėl to Craigas dar turėtų gauti 5 filmą – juk liekame be epilogo. Patiko ir vos subtilesnis požiūris į moteris – pirmiausia, Bondo damos jau seniai nustojo būti vištomis (čia Mooro laikotarpis – tiesiog baisus), ir pats Bondas dairosi stabilesnių santykių bei juos vertina! Visgi, antrasis gyvenimas pamoko. Naujasis Q – gerai, naujoji mergina – neblogai, tik visą laiką trikdė, kad ji labai panaši į vieną pažįstamą. Taip, Julyte (Julija Skapova Dux), čia apie tave  Ir man labai patiko Mr. White.

O pabaigai – komedija. Čia tiek būta kalbų apie “lietuvių aktorių Bondianoje”, apie A. Adomaitį. Išduosiu paslaptį: jis pasako keturis sakinius, o po ketvirto, ištarto ispaniškai, jam išspaudžiamos akys (o gal ne jam?). That’s it, folks. Beje, kas nors Felix Lighterį pamatėt?

Reziumuoju. Žiūrėti tikrai galima, gal netgi žiūrėčiau ir antrą sykį. O gal kas nors padarys “suspended version”, ir tada filmas bus dar geresnis.

Įrašas paskelbtas temoje kinas ir pažymėtas , , .Išsisaugokite pastovią nuorodą.