Fauda: Izraelio – Palestinos konflikto trileris

Fauda – labai rekomenduotinas serialas, kuris Izraelio – palestiniečių konfliktą parodo be didelių teisumo preferencijų vienai ar kitai pusei, pirmiausia – kaip nesibaigiantį prievartos ratą, kurio beveik neįmanoma užbaigti. Teroristai veikia kaip teroristai, specukai – kaip specukai, politikai – kaip politikai. Ir visi veikėjai savaip atstumiantys, bet labai neblogai psichologiškai išrašyti, žmogiški: pavyzdžiui, vienas, suviliojęs palestinietę iki pat lovos, negeba paslėpti įsiūčio, kai sužino, kad jo bendradarbis suviliojęs (irgi iki lovos) jo žmoną, kurią dėl šventos kovos de fakto jau palikęs. Kai kurios scenos priverčia nusigręžti, tarsi žiūrėtum GoT, kai kurios, ypač įvairios mizanscenos, tiesiog genialios – pavyzdžiui, kai iš taksi Tel Avive iššoka palestinietė, pasodina didžiulį pliušinį meškiną autobuso stotelėje, nuvažiuoja toliau, ir iš stotelės žmonės skubiai sprunka. Arba – kai specukas per daug įsigaudo teroristą, ministras ant jo rėkia „Mes – teisinė valstybė“, o tas šaukia atgal – „o tu galvok kaip arabas!“.

Dar vienas svarbus momentas – visuomenių persipynimas ir persipynimai visuomenėse. Lyg ir nenorėtum turėti nieko bendro su teroristais, bet štai – per giminės ryšius (o giminė – šventa) turi kažką padėti, arba – esi iš kitos visuomenės, bet susirandi Džiuljetą pas pačius pavojingiausius Kapulečius. Ir apskritai – vizualiai atskirti, kuris veikėjas palestinietis, kuris žydas, kol pirmieji be arafatkių ar jų moterys be hidžabų, o antrieji – be dronų – ne mano galioms.

Izraelyje šis serialas – visiškas hitas, kūrėjai (vienas iš jų ir pagrindinis aktorius, su tikra specuko patirtimi) juokiasi, kad žiūri net Hamas, serialą filmuoja jungtinė žydų – arabų komanda. Kitur rodomas jau ir antras sezonas, tikrai rekomenduoju, kas mėgsta gerą, stiprų politinį trilerį. O čia dar tokia tema – tiesiog kibenifeni! (Šitą žodį sakė filme, supratau, kad jis turbūt tikras)

Ir labai smagu, kad yra originalus garsas, o ne pergarsintas angliškai. Netflix.

https://www.youtube.com/watch?v=m5zcu25_IG0

Įrašas paskelbtas temoje kinas, serialai. Išsisaugokite pastovią nuorodą.