Games of Thrones 5 sezonas: blogas, bjaurus ir nieko gero.

iron_transformer

Game of Thrones 5-asis sezonas – neabejotinai prasčiausias iš visų. Iš dalies keista – ypač atsižvelgiant į tai, kad paskutinės dvi knygos, pagal kurias jis kurtas, nors ir be galo be krašto supainiojo pasakojimą, bet nieku būdu nebuvo blogos, ir pilnos meistriškų epizodų. Gi čia…

SPOILERIAI (liet. siužeto detalės)!

Absoliučiai kvaila Jaime ir Brono misija į Dorną (nors visgi – ačiū už Broną, jo kiekvienas pasirodymas – mažytė šventė), ir visiškai neįdomus Jaime, kai knygose jis ohoho ką išdarinėja (ne, ne su Cercei) ir ne, ne Dorne. Apie Sand Snake’ių linijos šlamštiškumą seriale net nekalbu – šitaip sudirbti pirmapradį šaltinį reikia sugebėti… Hardholmas ir visi zombuliai en masse man atrodo kaip iš viso ne iš tos knygos, gal čia pagal principą: kuo daugiau parodo, tuo prasčiau atrodo. Arijos linija nuskurdinta, bet daugiau mažiau išlaikyta. Sansos – gal vienas iš geresnių atvejų, kai prikurta savaip, išskyrus tą paskutinį šuolį. C’mon, ir nuo tokio aukščio jie abu nusileis sėkmingai?! Ant ko? Knygoje bent jau buvo “pusnys iki pat galerijų”… Stanio linija: vienas iš sveikiausių protų Vesterose ima ir pasimaišo. Kam to reikėjo matau tik vieną priežastį: užkniso rodyti liniją, tai imkim ir ją panaikinkim! Dzin, kad joje vienas iš fainiausių veikėjų Davosas (kur dabar jis dėsis – joins Night Watchą?), bet, matote, mums prireikė Red Lady grąžinti į Castle Black, tai mes tą padarykime su 100 proc. dramos iš serijos “Šokėja tamsoje”. O dar su kokiu aplombu buvo pristatytas Shireen sudeginimas, koks tobulas siužeto posūkis! Ir dar veskime Cercei per King’s Landingo minią siauromis gatvelėmis, su net 4 faith militantų apsauga. Keturių (ar šešių?), Karlai! Taigi ta minia ją suplėšiusi būtų 100 kartų. Gal  čia norima parodyti, koks didelis High Sparrow autoritetas? Seriale to autoriteto užaugimo visiškai nesimato – staiga ateina religinis fanatikas ir visus pastato ant ausų… Bet Johnataną Pryce’ą matyti visada šventė. Visada.

Daenerys – trukt už vadžių ir vėl iš pradžių. Ir knygoje linija kreiva šleiva, o seriale jau visiškai išsisėmus, dar vakar. O kokie prasti kariai yra Unsullied seriale tai tiesiog neįtikėtina, ir dar Missandei tauzija, kad be Unsulliedų miestas panirs į pilietinį karą? Tai kad tie Unsullied niekam sutrukdyti nesugeba, pjauna juos kaip kokius teliukus… O kas dar man pasakys, kaip ir kodėl po Daenerys išskridimo išsigelbėjo Mereeno triumviratas – tam medalis. Tyrionas, Varys ir Jorah bei jų kelionės – čia bent pusė velnio, bet pusė – geriausiu atveju. Gal visgi geriau Tyrionas būtų su savo cirku keliavęs…

Na, ir smurtas – kalnai, aisbergai, amazonės, nilai ir nemunai smurto. Susidaro įspūdis, kad kai nebepavyksta sukonstruoti įdomių linijų, tai serialo kūrėjai kompensuoja hack’n’slashu, perversijomis, graphic violence ir masinių kovos scenų renderinimu (oi, Stanis prie Winterfello, veido palmė, trijų aukštų – tai buvo mūšis…), o kadangi ir ankstesnėse serijose smurto buvo daug, tai čia – dar daugiau, ir dar daugiau. Ar toks tas kelias į žadėtąjį “didįjį finalą”?

Iš gausios kritikos, išsakytos šitam sezonui, nepritariu tik vienai: kai sakoma, kad per daug čia skriaudžiamos moterys ir per daug prievartavimo scenų. Taip, moterys čia skriaudžiamos ŽIAURIAI (nors, atkreipkite dėmesį, kokios romantiškos net ir pigių viešnamių vilionės ir jų gyventojos (prisiminkime vieno iš Unsullied istoriją)), bet, man regis, tai gan tiksliai iliustruoja laikus, kai moteris buvo niekas. Gal net būtybė be sielos. O tada prisiminkime, kas dedasi su prievartavimais Indijoje, ir suprasime, kad Vesterosas tik parodo, kaip toli nužengėme nuo tokio pasaulio, nors jis ir egzistuoja už kelių tūkstančių km.

Ką gi, serialas tikrai pasiekė knygas ir kai kur nuėjo toliau už knygų. Toliau jis eis savo keliu, bet 5-as sezonas kelia tiek įvairių minčių dėl krypties, kad šeštą sezoną baisu surasti kur nors Peru. Taip, žinoma, įdomu sužinoti, kuo prisikels Jonas, neneigsiu – kas gi čia iš mūsų tobulas, bet visa kita… Skaičiau, kad sezonas nuviliantis, bet kad tiek? Shame (dzinkt), shame (dzinkt), shame.

Įrašas paskelbtas temoje kinas, serialai. Išsisaugokite pastovią nuorodą.